Enchanted with Elegance 

Отваряме през Май

За регионаПавел Баня

Павел Баня е разположена в средата на Розовата долина – между Казанлък и Карлово. Градът е до Стара планина и едновреммено с това и в полите на средна гора. Павел баня е с удобна локация спрямо всички райони на страната. Градът е балнео лечебен курорт с традиции. Разкриването на минералните води започва в началото на двайсти век. От едемдесетте години се развива спектъра от процедури с минералната вода. Днес курортът множество лечебни процедури минералната вода в областта от болести на опорно-двигателния апарат. От 1978 г. Павел баня е град и административен център на едноимената община.

Knyaz Pavel Grand HotelLocation

Regional InfoPavel Bania

Pavel Banya is located in the middle of the Rose Valley - between Kazanlak and Karlovo. The town is next to the Balkan Mountains and at the same time at the outskirts of Sredna Gora Mountain. Pavel Banya has a convenient location compared to all regions of the country. The city is a spa resort with long traditions in balneology. The discovery of mineral waters began in the early twentieth century. The spectrum of mineral water procedures has been developing since the seventies. Today the resort offers many healing procedures (with the help of the mineral water) in the field of diseases of the musculoskeletal system. Since 1978, Pavel Banya has been a town and administrative center of the municipality of the same name.

накратко...

Present
&
Past

Pavel Banya emerged as a settlement immediately after the Liberation. The interest in the mineral springs dates back to Antiquity, and in 1923 the city warm and cool baths were built. The first resort medical institution was the resort polyclinic opened in 1951. The rapid development of the resort was accompanied by the opening of a balneo clinic in 1965 and a new spa / balneo hotel complex in 1983.

Today Pavel Banya is a dynamically developing Spa resort, visited annually by over 20,000 tourists from the country and abroad, who find the right combination of treatment, recreation and relaxation.

Минералните води в България са с различно съдържание, т.е. отговарят на определени параметри, които определят приоритетните незоологични единици, ’’панела” на заболяванията, подходящи за повлияване в съответния балнеокурорт.

Разбира се Павел баня не прави изключение в това отношение. Тук минералната вода се характеризира със слаба минерализация, респективно ниско количество сухо вещество на литър (около 2гр.) и хипертермалност – 57-59 градуса температура на водата при извора. Тя е, най-общо, хидрокарбонатна, мета- силициева, радонова и флуорна.

Подходяща за лечение на:

  • болести на опорно-двигателния апарат с известен приоритет на вертеброгенните и тези на междупрешлениите дискове. 
  • дегенеративните ставни заболявания
  • заболявания на периферната нервна система (тук имаме пред вид моно и полирадикулопатии и състояния след полиневропатии с различна, но конкретна ети- ология - диабетна, токсична и пр.).

В по-малка степен можем да включим незоологични единици от централната нервна система-моно-,хеми- и квадрипа- ретични състояния след съдови инциденти, извън рисковите периоди; черепно-мозъчни и гръбначномозъчни травми и др. Една немалка група са болестите от рубриката на ревматологията: реактивни, ревматични, подагрени и псориатрични артрити; анкилозиращия спондилартрит и др. Не на последно място споменаваме и посттравматичните състояния, които приемаме за вторична рехабилитация/ след първоначален цикъл на болнична такава/.

Съчетанието на минералната вода, различните видове преформирани фактори, цялата палитра от кинезитерапевтични методики, някои топлинни процедури – всичко това във съвременен вариант, ни дава възможността да заявим, че разполагаме с пълен обем рехабилитационни мерки, необходими за адекватнотното въздействие при горепосочените заболявания.

Пред вид ограничените възможности на медикаментозната терапия, неизбежния оперативен риск и липсата на гаранции за успеха при оперативните интервенции/особено при болестите на между-прешленните дискове/, можем да отбележим една висока степен на повлияване на състоянието на пациентите и то в различните им стадии. При някои от тях това повлияване достига до 80%. Разбира се 100%-ова успеваемост е невъзможна, но това важи и за останалите методики от другите направления в медицината.

За да сме максимално точни, трябва да отбележим, че има някои основни противопоказания за лечение в балнеокурорта, а именно онкологични заболявания; остри възпалителни болести; изразени сърдечно-съдови болести, психични болести, дори и в ремисия и недобре компенсирани болести на ендокринната и централната нервна с-ми.

Съставил: д-р Мирослав Минев, балнеохотел ДИАНА МАР, Павел баня

present & past

Traditional feasts

 Long-lasted traditions are preserved In Pavel Banya, united in Christianity with pagan rituals, from the distant past.
The city is located in the Valley of Roses, which was once the center of ancient civilizations - Thracians, Romans, Slavs, Proto-Bulgarians - and all of them leave their mark. Visiting Pavel Banya, tourists will get acquainted with various local rituals and customs, many of which are typical only for this region of Bulgaria.

Кукерски карнавал

Чества се на Сирни заговезни

Кукерският обичай по нашите земи води началото си от преди повече от 8000 години. При траките се празнувал през дните на тракийския бог на  веселието Дионисий и посрещането на тяхната Нова година по време на “Сирни Заговезни” или така наречената земеделска нова година, свързана със заораването на нивите. Предаван от поколение на поколение, векове на ред, този стар обичай достигнал до нас.

Кукерските игри са един пъстър, одухотворен предпролетен народен обичай.

Във всички населени места на Община Павел баня този празник се провежда през Сирната седмица и местното население го нарича „Карнавалът“, а кукерите се наричат „Старци“.

Кукерите се обличат със смесица от мъжки и женски дрехи и страшни маски, окачат по себе си звънци и хлопки, и носят мечове /калъчки/ или тояги за да изплашат и прогонят безплодната зима и злите духове и орисници, та да дойде пролетта и да е плодородна настъпващата стопанска година.

Кукерския карнавал е весел празник, чието значение е да пресъздаде миналото и да събере хората за всеобща радост и веселба.

Празник на розата и минералната вода

Втората седмица на Юни

За пръв път именно в Павел баня е проведен Националният Празник на розата през далечната 1966 г. Традицията се възражда през 2005 г. и оттогава Община Павел баня организира ежегодно 4 дневно веселие в началото на м. юни под патронажа на Кмета на общината. Празника започва с дефиле по улиците на града, с песни и танци на участниците в Международния фолклорен фестивал. Гвоздеят на празничните прояви е избора на царица Роза, който преминава под формата на грандиозен спектакъл с участието на известни изпълнители и танцови формации. Следва избор на цар на Минералната вода в атрактивно шоу, съпроводено с различни състезания, конкурси и игри… Празника завършва с представяне на ритуала „Розобер“, както и с карнавални игри с участието на кукерски състави от общината.

Лазаров ден и Цветница

Неделя преди Великден
24.04.2021 г. /25.04.2021 г.

Лазаровден и Цветница са празници, които носят полъха и съживителната сила на пролетта и красотата на първите цветя. Всяка година те предшестват седмицата преди Възкресението като Лазаровден винаги се отбелязва в събота, а Цветница в неделя. Това са празници свързани със здравето и дълголетието, благоденствието и плодородието. На ЛАЗАРОВДЕН малки момичета и неомъжени девойки, в празнични носии, с венци от пролетни цветя и кошници в ръце, обикалят къщите и улиците на Павел баня, играят и пеят лазарски песни за любов, плодородие, здраве и благополучие. Домакините ги даряват с яйца и дребни пари. Счита се, че дом, в който са пели и играли лазарки, ще се радва на здраве и берекет през цялата година. На следващия ден – ЦВЕТНИЦА /Връбница/ в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос.

Великден

2.05.2021 г.

Това е най-светлият християнски празник.Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Във всяка къща цари оживление – започва почистване и разтребване в домовете, като се придава и символично пречистващ характер — прави се за здраве. Градините се обагрят с пролетни цветя, тротоарите са боядисани в бяло… Следва боядисване на яйцата, а в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове… По време на великденските празници в Павел баня се провеждат концерти, великденски изложби и конкурси.

Храмов празник на град и община Павел Баня

8 Септември

Община Павел баня организира богата културна програма, посветена на храмовия празник на църквата “Рождество Богородично” в курорта, който е и празник на град Павел баня.
Отбелязва се с Тържествена света литургия и водосвет за здраве на жителите и гостите на град Павел баня. На площад „Освобождение” се освещава празничен курбан под звуците на българска народна музика.

Продължава няколко дни, със серия от забавни събития: масов лекоатлетически крос за деца и възрастни в района на градския парк в Павел баня и спортен празник на плувния комплекс с много състезания, конкурси и игри.

Обявява се и носителят на традиционната годишна награда на кмета на общината за цялостен принос в развитието на туризма в региона.

На централен площад се вият народни хора от фестивала „На хоро в Розовата долина” с участието на клубове за народни танци от цялата страна."На хоро в Розовата долина" Павел баня.

В рамките на празника се състои детско шоу с клоуни и забавни игри, етнофестивал, концерт на гостуващи изпълнители, както и празничен спектакъл на Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Детелини” от Павел баня със специалното участие на гости от различни държави.

Лято в Павел Баня

Всеки четвъртък от Юни до Септември

За доброто настроение на жителите и гостите на Павел баня в разгара на курортния сезон в рамките на Павелбанско лято всеки четвъртък на лятната сцена от 19 часа Община Павел баня организира различни концертни изяви от местни и гостуващи колективи и изпълнители. Тогава музиканти пеят на живо на сцената в центъра. Това е най-харесваната атракция от всички чужденци.

crosstext-align-left